top of page

Ezért buknak el a magyar vállalkozók! avagy a leküzdhetetlennek tűnő akadályokSzámos kutatást hajtottam végre, hogy kiderítsem melyek a magyar cégek legnagyobb problémái. Miért van az, hogy a vezetők nem tudják cégüket egy újabb szintre emelni? Több, mint 1000 cégvezetőt kérdeztünk arról, hogy hol rekednek meg szerintük a cégek a fejlődésében.

De kezdjük a történetet a legelején:


Vállalkozók és cégtulajdonosok megalapítják cégüket/vállalkozásukat, azzal a hittel és lendülettel, hogy van egy kiváló termékük vagy szolgáltatásuk, amire biztosan lesz vevő. Eddig a pontig, csak a tavalyi évben 27.388 vállalkozás el is jutott.


Ezt követően valamilyen úton-módon megkezdődik a termék/szolgáltatás eladása és így elkezdődik egyúttal a cég működés is. Először hónapról-hónapra, ügyfélről-ügyfélre él túl a cég. Hiszen ha a cégvezető elad, akkor nincs ideje a teljesítéssel (fulfillment) foglalkozni. Ezért a bevételi grafikonja garantáltan olyan hullámos, mint a viharos tenger. Ezért a megalapított vállalkozások 27,3%-a 1 éven belül lehúzza a rolót, csődöt mond.

A leleményesebb vezetők (72,7%) arra eszmélnek, hogy kezd kevés lenni a kapacitásuk. Elfogyott az idejük mert több megrendelésük lett, mint amennyit ki tudnak szolgálni. Tehát nincs mit tenniük bővíteniük kell a céget. Na de hogyan kezdjenek bele?! Így hamar megérkeztünk a fejlődés első akadályához. A vállalkozások 49,9%-a itt elvérzik, mert nem tudja, hogyan bővítse cégét, azaz hogyan vegyen fel embert.


Adjon fel álláshirdetést? Hol tegye mindezt?

Újságban, interneten vagy közösségi portálokon?

Fizessen inkább munkaerő közvetítőnek?

Ez mind pénz és idő. Rengeteg kétség merül fel ezen a ponton, hogy mire érdemes pénzt költeni és időt szánni. Ezért a vezetők 82,5%-a elkezd baráti/ismerősi köréből, családjából maga köré verbuválni segítő kezeket. Ez vagy beválik vagy nem. Ami biztos, hogy hosszútávon egyszer ki fog fogyni az ismerősökből. Kénytelen lesz idegen embereket felvenni, ha tartani akarja a folyamatos növekedést, bővülést. A vezetők 17,5%-a ezért úgy dönt, hogy egyszerűbb ha nem vesz fel embert. Elkönyveli, hogy egyszemélyes cég marad.

Tételezzük föl, hogy valahogy a cégvezetőnek mégiscsak sikerült pár embert szereznie innen-onnan és így már önmagával együtt 5 főre gyarapodott a cég létszáma. Érdekességképpen 2017-ben 52.384 céget jegyeztek be Magyarországon. Azóta ezen cégek közül mindössze 4123 cég érte el az 5 főt foglalkoztatók számát. Ez kevesebb, mint a cégek 8%-a. Tehát a cég belekerült ebbe a szerencsés 8%-ba, azaz elérkezett egy 5 fős létszámhoz. A bevétele folyamatosan stagnál, ami el-el tartja a céget. Ez akár hosszú éveken keresztül is egy kellemes, langyos állóvíz, ami se nem növekszik, se nem csökken. Mindenki boldog, csak a cégvezető mosolya egyre halványabb, ugyanis a költségek folyamatosan nőnek. Semmi sem lesz olcsóbb! Különösen a munkaerő drágult meg az utóbbi időben. Ha a forgalom stabilan változatlan, akkor a profit csökken. Viszont

NEM A FORGALOMBÓL ÉLÜNK, HANEM A PROFITBÓL!

A cégvezető AZ akinek hiányzik a profit! Ezért úgy küzd a cégért, a csoport fennmaradásáért, hogy a legtöbbet dolgozó ember ő maga a saját cégében. Van az a pont amikor már megelégeli ezt a vezető. Ekkor érkezik meg ahhoz a fejlődési gáthoz, amin a vezetők 89,5%-a soha nem jut túl. Igen, innen már igazán keveseknek sikerül szintet lépni, azaz egy jól működő, folyamatosan fejlődő, bővülő céget építeni.

Ebben a stádiumban az alábbi problémákkal találkoznak a cégvezetők:


 • 89,9% nem tud egyszerűen “kijönni a saját cégéből”, mintha egy mókuskerékben őrölne.

 • 82,7% hiába talál egy épkézláb embert, mire betanítja elmegy egy másik.

 • Eközben nem történik eladás, hiszen ő maga nem tudott foglalkozni vele.

 • Ezért minimálisan bővül csak az új ügyfelei száma.

 • Kezdenek lemorzsolódni a régi vevői.

 • Elindul az árverseny.

 • Egyre fenyegetőbb a konkurencia.

Összefoglalva vagy céget vezet vagy elad vagy a szolgáltatással foglalkozik. Melyik ujjába harapjon?! Jó lenne 1-2 értékesítő, aki tud eladni. Honnan akasszon le értékesítőt, ráadásul jót? Ekkor felmerül a gondolat mi lenne, ha a már meglévő munkatársai kezdenének el értékesíteni?! De hogyan tanítsa meg őket? Irassa be őket valami tréningre? Ki tudja megéri e vagy sem?! És ha felvesz egy értékesítőt (amiben amúgy nincs tapasztalata), hogyan helyezze pozícióba? Itt jönnek a forgalom növeléssel kapcsolatos akadályok.

A vezetők 59,7%-a keresi a megoldást arra, hogy hogyan lehetne mégis új vevőket szerezni értékesítők nélkül. Jobbnál-jobb marketinges hirdetéseket látva, hogy eldöntik megpróbálkoznak a marketinggel. Mivel nem tudják mit, milyet és hogyan a kísérletezők 79,9%-a 3 hónapon belül feladja a marketing kísérletezést, mivel csak a bankszámlája apad, eredménye viszont nincs.

Nos ezen a ponton két választása van a cégvezetőnek:

1. Vagy beletörődik a “rabszolga vállalkozó” sorsába

2. Vagy megtanulja kezelni ezeket a problémákat

A cég/szervezet építés, folyamatirányítás know-how-ját amelyet a világ legnagyobb multinacionális cégei alkalmaznak, nem tanítják iskolában Magyarországon. Akkor hát mi adhat reményt a magyar vállalkozóknak?

Van egy dolog, ami mindezekre megoldást nyújt, az pedig az Üzleti Stratégiai Know-how, azaz üzletépítési módszertan. (Business Strategy Know-how= BSKH)

Ahhoz, hogy egy (ön)működő cégünk legyen. Kell:

 • HR Know-how (a személyzetfelvétel, munkaerő megtartás és a motiválás módszertana)

 • Pénzügyi Know-how (a cég pénzének/vagyonának kezelésének a módszertana)

 • Szolgáltatás Know-how (pontosan hogyan és mit adunk el, szolgáltatunk - ez többnyire megvan a vállalkozóknak)

 • Marketing Know-how (hogyan kommunikáljunk és mit és miért)

 • Értékesítési Know-how (ha van kinek eladni, hogyan tegyük ezt nyomulásmentesen, izzadságszag nélkül)

A felsoroltakból általában a magyarországi cégeknek a pénzüggyel és a szolgáltatással nincs különösebb problémájuk. A fejlődésük gátja 93,8%-ban a HR, a Marketing és az Értékesítési tudástár hiányából fakad. A Know-how, ahhoz kell, hogy tudja, hogy hol tart, hogy tudja, hogy mihez képest megy jól vagy sem a business. Az üzletépítési módszertan matematikai képlettel, mérnöki pontossággal leírható. Aki már dolgozott multinacionális cégben az tudja, hogy az ő sikerük egyik titka pontosan ebben rejlik. Rendelkeznek Know-how-val.

25 éves multinacionális és egyéb tapasztalataimat felhasználva adoptáltam Magyarországra azt a képzési rendszert, ami ezekre megoldást nyújt. Különösen nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy KKV-k és nagyobb vállalatok számára is hasznos tananyagot elérhető áron biztosítsak. Így ez a fejlesztés legnagyobb megtérülést hozza. A program 2019. februárjábanban indul, Business Akadémia néven, amely a fent megnevezett területeket fejleszti: HR, Értékesítés, Marketing Kommunikáció (tartalmi része, nem a megvalósítás). Ez egy jól működő céghez segíti hozzá a magyar vállalkozókat. A Business Akadémia éves, iskolarendszerű képzési program, havi egy tanítási nappal, figyelembe véve a vezetők és értékesítők időbeosztását.

További információért látogasson el weboldalunkra vagy jöjjön el Tájékoztató-Nyílt napunkra.

Comentarios


Friss tartalmak
Kövess minket
bottom of page