top of page

Cégutódlás Magyarországon? Lehetetlen?


Egy 2019-es felmérés alapján, a magyar cégvezetők 67,9%-a küzd azzal, hogy nem tudja ki fogja tovább vinni a cégét. Míg Nyugat-Európában több száz éves cégek vannak, nálunk ha egy cég 20 éves már öregnek számít.


Mit csinálnak ők másképp? Hogyan „nevelik” ki az utódjukat?Az elmúlt évekhez képest változott a magyarországi cégvezetők és cégtulajdonosok helyzete. Egy „új” probléma ütötte fel a fejét: a cégutódlás problémakör. Míg az elmúlt években a forgalom növelésén, a piac szerzésen volt a hangsúly, 2019-re a legnagyobb probléma a képzett, lojális munkaerő hiánya és a cégutódlás lett.


De miért pont mostanra élesedett ki ez a helyzet?


Elkezdtem beleásni magam ebbe a témakörbe és a következőkre bukkantam. Akiknek 2019-re van egy (jól) működő, legalább 10 éves cége, azok a cégvezetők / cégtulajdonosok átlag életkora: 51,5 év. Emiatt érthető, hogy ebben a korban már igencsak szeretnék tudni, hogy ki fogja átvenni a cégüket 5-10 év múlva. A probléma viszont az, hogy ezt nem látják.

Végeztem az ügyfeleim körében egy gyors piackutatást is, hiszen többen számoltak be hasonló problémáról. Tudtam, hogy 90%-ának van gyereke. Nem nagyon értettem, hogy miért gond mégis a cégutódlás. Számomra elég kézenfekvő, hogy miért nem adják át a céget a gyerekeiknek.


Nyilván erre kivétel nélkül gondoltak ők is, mi több az volt a céljuk, hogy fiuk, lányuk számára adják át a vállalkozásukat. A probléma csak az, hogy nem tudják.

Nem tudják átadni, mert:

· A gyerekük nem akarja átvenni a családi vállalkozást,

· Nincs meg a gyereknek az az üzleti tudása amivel képes lenne átvenni a céget,

· Külföldre ment inkább dolgozni a gyereke,

· Teljesen más céljai vannak a gyereknek ahelyett, hogy a családi vállalkozást vigye.


Ez a valóság, ha tetszik, ha nem. Hiszen a magyar cégvezetők sokszor 10 körömmel, komoly munkával építették fel saját cégüket, ami utód nélkül a feledés homályába vész. Ez így nem túl happy end, sőt...


Mit tudnak tenni ezek a cégtulajdonosok?Egyik ügyfelünk közel a 70.hez úgy döntött, hogy külsős embert hoz be. Mivel ezeknek az embereknek nagyon magas a felelősségi szintjük nem saját presztízsükből, hanem munkatársaik és azok családjainak megélhetésére gondolva akarják tovább vinni a céget.


Éppen ezért szeretnék segíteni azoknak a cégvezetőknek és cégtulajdonosoknak, akik szeretnék cégüket tovább „életben tartani”, továbbra is több tucat ember és ezáltal családot támogatni azzal, hogy munkát biztosítanak számukra.


Kétféleképpen akarom és tudom segíteni őket:


1. Ha nem biztos abban, hogy saját gyereke, kollégája alkalmas átvenni a cégét egy speciális felméréssel meg tudom állapítani, hogy rendelkezik e alapvető (cég)vezetői képességekkel, kellő lojalitással, termékszeretettel, hogy egyszer egy szép napon átvegye a cégét.


2. Ha biztos benne, hogy ki fogja átvenni a cégét, de szeretné bebiztosítani magát, hogy „jó kezekben” lesz a cége, akkor felvértezem a jelöltet minden olyan tudással, amire szüksége van ahhoz, hogy sikerre vigye a cégét.

Ha bármelyik megoldás érdekli egy díjmentes, egy órás konzultációval a rendelkezésére állok.Comments


Friss tartalmak
Kövess minket
bottom of page