top of page

Nem munkaerƑhiány van, hanem munkakedv hiány!


Sok cĂ©gvezetƑvel beszĂ©lgettem mostanĂĄban, akik egytƑl - egyig arrĂłl szĂĄmolnak be, hogy rengeteg interjĂșt hajtanak vĂ©gre, viszont azt tapasztaljĂĄk, hogy az emberek sokat akarnak keresni, amivel egyĂ©bkĂ©nt nincs is semmi baj, ez teljesen rendben van Ă©s termĂ©szetes, amivel viszont nagyobb baj van, hogy fogalmuk sincs, hogy mi lenne az a hozzĂĄadott Ă©rtĂ©k vagy bĂĄrmilyen teljesĂ­tmĂ©ny, amivel egy munkahelyhez hozzĂĄ tudnĂĄnak jĂĄrulni.

Nem munkaerƑhiány van!

Rengeteg ember keres ållåst, rengeteg ember próbål elhelyezekedni, rengeteg ember keres valójåban nem ållåst és nem munkåt, hanem fizetést.

A cĂ©gek nĂ©zƑpontjĂĄbĂłl pedig tĂ©nyleg hiĂĄny van, de azokbĂłl az emberekbƑl, akik valĂłjĂĄban akarnak dolgozni.

NĂ©zzĂŒk mi a konkrĂ©t helyzet: Elmegy valaki Ă©rtĂ©kesĂ­tƑnek, azĂ©rt mert Ășgy hallotta, hogy az Ă©rtĂ©kesĂ­tƑnek adnak cĂ©gautĂłt, jĂł fizetĂ©st Ă©s valĂłjĂĄban el lehet lĂ©becolni hĂłnapokig Ă©s meg lehet magyarĂĄzni, hogy azĂ©rt nincs teljesĂ­tmĂ©ny, mert Ă©ppen olyan a piac, meg Ă©ppen a konkurencia, meg az ĂĄrak, meg az ĂŒgyfelek, stb. Ez a valĂłsĂĄg!

MunkaerƑhiány lenne?

Nem, nincs munkaerƑhiĂĄny... munkahajlandĂłsĂĄg hiĂĄny van. AbbĂłl van hiĂĄny, hogy az emberek hajlandĂłak legyenek dolgozni. Ha a munkavĂĄllalĂłk szeretnĂ©nek több pĂ©nzt keresni, akkor egĂ©sz egyszerƱen fel kell emelniĂŒk a hajlandĂłsĂĄgukat, a hajlandĂłsĂĄgi szintjĂŒket a munkavĂ©gzĂ©sre.

Egyre többen vannak azok a munkavĂĄllalĂłk, akik eldöntöttĂ©k, hogy hajlandĂłak dolgozni. Nagyon sokan közĂŒlĂŒk talĂĄlnak is munkĂĄt. Én szĂ­vesen vĂĄrom az összes olyan munkavĂĄllalĂłnak a jelentkezĂ©sĂ©t szemĂ©lyesen nĂĄlam, aki:

- dolgozni akar,

- értéket akar termelni,

- Ășgy Ă©rzi, hogy kĂ©pes hozzĂĄjĂĄrulni egy cĂ©g / egy vĂĄllalkozĂĄs sikeressĂ©gĂ©hez, de nem Ă©rtik meg Ƒt valahol.

Sajnos elƑfordul az a helyzet is, hogy bizonyos cĂ©geknĂ©l bĂĄrmilyen jĂł teljesĂ­tmĂ©nyt ad le valaki, azt a jĂł teljesĂ­tmĂ©nyt nem Ă©rtĂ©kelik, sƑt mi több alacsony fizetĂ©ssel, Ă©hbĂ©rrel, nem bejelentett bĂ©rrel Ă©s sorolhatnĂĄm mĂ©g, hogy mivel jutalmazzĂĄk. Ez a mĂĄsik vĂ©glet.

Viszont mĂ©g egyszer vĂĄrom szeretettel azon munkavĂĄllalĂłk jelentkezĂ©sĂ©t, akik nagyon szĂ­vesen dolgoznak, nagyon szĂ­vesen hajlandĂłak egy cĂ©g Ă©letĂ©ben tevĂ©kenyen, teremtƑ mĂłdon, aktĂ­van rĂ©szt venni Ă©s nem az az elkĂ©pzelĂ©sĂŒk, hogy valaki naponta Ă­rjon nekik egy programot, mint egy robotnak, amit Ƒk vĂ©grehajtanak Ă©s ha vĂ©grehajtjĂĄk lehet haza hĂșzni fĂ©l 3-kor. Hanem az a cĂ©ljuk, hogy minĂ©l több Ă©rtĂ©ket teremtsenek, hogy kĂ©pesek legyenek tĂ©nylegesen hozzĂĄjĂĄrulni egy csoport, egy cĂ©g, egy vĂĄllalat sikerĂ©hez.

Ɛket vĂĄrom szeretettel Ă©s garantĂĄlom, hogy talĂĄlok nekik munkĂĄt. Több cĂ©get vezetek Interim Management-be, ezeknĂ©l a cĂ©geknĂ©l mindig van rengeteg munkalehetƑsĂ©g. Én mindenkinek szerzek munkĂĄt, aki dolgozni akar Ă©s hozzĂĄjĂĄrulĂĄsĂĄt akarja adni egy cĂ©g sikeressĂ©gĂ©hez.

Ugyanakkor vĂĄrom azoknak a cĂ©gvezetƑknek is a jelentkezĂ©sĂ©t, akik hajlandĂłak arra, hogy normĂĄlis munkakörĂŒlmĂ©nyeket teremtsenek egy mukavĂĄllalĂłnak. Nagyon sok ilyen cĂ©gvezetƑ van Ă©s nagyon sok ilyen cĂ©g. Akik nem alkudozni szeretnĂ©nek a kollĂ©gĂĄk fizetĂ©sĂ©vel, hogy hogyan lehetne a fizetĂ©sĂŒket mĂ©g jobban levinni, vagy hogyan lehetne a munkatĂĄrs fizetĂ©sĂ©t felĂ©re csökkenteni, hanem fizetni szeretnĂ©nek, sokat szeretnĂ©nek fizetni... CSERÉBE viszont arĂĄnyosan megfelelƑ teljesĂ­tmĂ©nyt szeretnĂ©nek kapni.

Én azt gondolom, hogy jelen pillanatban ez a magyar munkaerƑpiac betegsĂ©ge, nem a munkaerƑhiĂĄny. Hanem az, hogy olyan szĂ©lsƑsĂ©ges gondolkodĂĄsmĂłdok vannak, hogy ezek mĂĄr-mĂĄr Ă©rtelmezhetetlenek.

Eldöntöttem magamban, hogy minden körĂŒlmĂ©nyek között segĂ­tem azokat a magyar vĂĄllalkozĂĄsokat, akik becsĂŒletesen boldogulni akarnak, termĂ©szetesen jĂł munkaerƑ segĂ­tsĂ©gĂ©vel Ă©s termĂ©szetesen segĂ­tem azokat a munkavĂĄllalĂłkat, akikben van hajlandĂłsĂĄg a munkavĂ©gzĂ©sre Ă©s kĂ©pesek arra, hogy Ă©rtĂ©ket teremtsenek, nem pedig fizetĂ©svadĂĄszok.

Mint említettem mindkét oldalnak szíves jelentkezését és kommentjét vårom.


Friss tartalmak
Kövess minket
bottom of page