top of page

Cégutódlás Magyarországon lehetetlen?! avagy a magyar exit stratégia

Egy 2019-es felmérés alapján, a magyar cégvezetők 67,9%-a küzd azzal, hogy nem tudja ki fogja tovább vinni a vállalkozását. Míg Nyugat-Európában több száz éves cégek vannak, nálunk ha egy cég 20 éves már öregnek számít.

Mit csinálnak ők másképp? Hogyan „nevelik” ki az utódjukat?

Az elmúlt évekhez képest jelentősen megváltozott a magyarországi cégvezetők és cégtulajdonosok helyzete. Egy „új” probléma ütötte fel a fejét: a cégutódlás problémakör


Míg az elmúlt években a forgalom növelésén, a piac szerzésen volt a hangsúly, 2019-re a legnagyobb probléma a képzett, lojális munkaerő hiánya és a cégutódlás lett.


De miért pont mostanra élesedett ki ez a helyzet?


Elkezdtem beleásni magam ebbe a témakörbe és a következőkre bukkantam:

Akiknek 2019-re van egy (jól)működő, legalább 10 éves cége, azok a cégvezetők/tulajdonosok átlag életkora: 51,5 év. Mit lehet ebből tudni, hogy ebben a korban már igencsak szeretnék tudni, hogy ki fogja átvenni a cégüket 5-10 év múlva. A probléma viszont az, hogy ezt nem látják közelítőleg sem.


Végeztem az ügyfeleim körében egy gyors piackutatást is, hiszen többen számoltak be hasonló problémáról. Tudtam, hogy 90%-ának van gyereke. Emiatt nem nagyon értettem, hogy miért gond mégis a cégutódlás. Számomra elég kézenfekvő, hogy miért nem adják át a céget a gyerekeiknek.


Nyilván erre kivétel nélkül gondoltak ők is, mi több az volt a céljuk, hogy fiúk/lányuk számára adják át a vállalkozásukat. A probléma csak az, hogy ezt nem tudják megtenni.


Nem tudják átadni a családi vállalkozást, mert:

  • A gyerekük nem akarja átvenni a családi vállalkozást, vagy

  • Nincs meg a gyereknek az az üzleti tudása amivel képes lenne átvenni a céget, vagy

  • Külföldre ment inkább dolgozni a gyereke, vagy

  • Teljesen más céljai vannak a gyereknek ahelyett, hogy a családi vállalkozást vigye.


Ez a valóság, ha tetszik, ha nem.

A magyar cégvezetők sokszor 10 körömmel, komoly munkával építették fel saját cégüket, birodalmukat ami utód nélkül a feledés homályába vész. Ez így nem túl happy end, sőt...


Mit tudnak tenni ezek a cégtulajdonosok? Milyen lehetőségeik vannak?

Friss tartalmak
Kövess minket
bottom of page