top of page

Tudd, hogy miért csinálod!


Minden sikeres vezetőben, értékesítőben, üzletemberben van egy közös tulajdonság: mielőtt sikeresek lettek volna, már sikeresek akartak lenni. Nos, hát igen sejtem most mire gondolsz, ez egy elég jól csengő mégis megfoghatatlan jó nagy igazság. Valószínűleg számtalanszor hallottad már azt is, hogy ahhoz, hogy elérj valamit, tudnod kell, hogy mit akarsz elérni. Ez szintén egy ilyen jól hangzó, közösségi portálon sok like-ot gyűjtő nagy-nagy igazság, ezért nem is akarok túl sok időt vesztegetni erre.

Egy dolgot azonban elfelejtenek azok, akik ezeket a nagy igazságokat pufogtatják az internetes portálokon. Mégpedig azt, hogy nem az a lényeg, hogy mi a célod, hanem az, hogy mennyire akarod azt elérni!


Van 3 nagyon fontos aranyszabály a céljainkkal kapcsolatban:

1. Ne engedd, hogy mások megítéljék a céljaidat!

2. Ne keresd a céljaidban a logikát, hiszen nem kell a céljaidnak logikusnak lennie!

3. A célodat SOHA SEM változtasd meg, maximum az odavezető stratégiát!


Vezetőként vagy értékesítőként a legnagyobb befektetésed a saját ambíciód és motivációd! Ha csak azért csinálnád az egészet, hogy ki tudd hónap végén fizetni a sárga csekkeket, akkor pontosan az történne. Azaz, annyit dolgoznál, hogy ezt tudd teljesíteni.

De mi lenne, ha egy kicsit magasabb célokat tűznél ki magad elé? Akkor az teljesülne?

A válasz röhejesen egyértelmű: IGEN!



Na de nézzük meg, hogy hogyan lehetséges ez!

Sok motivációs előadó, tréner, Coach azt mondja, hogy írd le a céljaidat és tűzd ki a falra, hogy minden reggel, mielőtt munkába mész, rápillanthass, hogy tudd miért dolgozol. Ami amúgy nem egy nagyon rossz ötlet, DE! :) Tudom, “csábító” lenne azonnal fogni egy papírt és elkezdeni összeszedni a céljaidat, azonban arra kérlek most, hogy várj még ezzel. Kezdd inkább azzal, hogy kicsit megpróbálod megnézni az életed “madártávlatból”.

Gondold át a következőket:

  • önmagaddal szemben milyen céljaid, elvárásaid vannak ( egészség, külalak, szellemi fejlődés, stb.)

  • magánélet ( család, párkapcsolat, gyerekek, stb.)

  • munka ( karrier, pénz)

Ezt követően vizsgáld meg ezeket a területeket, hogy milyen összefüggésben vannak egymással. Pl.: Ha sikeres vagy a munkádban, akkor lesz elég pénzed arra, hogy tudj venni egy családi házat és egy stabil anyagi hátteret biztosíts magadnak és a családodnak. Miután ezeket jó alaposan átgondoltad, most határozd meg mi az ami igazán izgalomba hoz, ha csak rágondolsz? (... úgy értem a sárga csekkeken kívül)


Mi az amire igazán vágysz?


Mondjuk saját autó, családi ház, drága óra? Nyugodtan merj nagyot álmodni és ha szeretnéd tényleg vesd papírra, de ami ennél is fontosabb tervezd meg a stratégiát hozzá! Viszont ne feledd a 3 szabályt... Soha egyik ügyfelünktől sem kértük még és nem is fogjuk, hogy módosítsa a céljait, még ha ha lehetetlennek is tűnik, akkor sem. Akkor egyet biztosan tudunk, hogy a stratégiával van a hiba, ha még nem teljesült a célja! A vezető céljai szent É(s)S érthetetlen! :) Minden viccet félretéve a céljainkat, soha nem adhatjuk fel még akkor sem, ha többször neki futottunk és nem sikerült megvalósítani. Akkor a stratégiánkon kell módosítanunk és ha egyedül nem tudjuk megoldani, akkor találjunk valakit, aki meg tudja nekünk valósítani! Nem egyszer azt kérik tőlünk ügyfeleink, hogy derítsük ki a egy-egy kolléga motivációját, mert ők bizony már nem képesek erre! Próbálkoztak mindennel, olykor-olykor lelkes lesz a kolléga, viszont hamar alább hagy a lelkesedés. Pedig mindenkinek van egy belső motivációja, egy belső hajtóerő, amiért hajlandó megmozdulni. Egy valamit vezetőként soha nem szabad elfelejtenünk: Bármit mond a kolléga, mindig van egy "mélyebb" ok, egy mozgató rugó. ( pl.: ha azt mondja a pénz motivál, oké és miért van szükséged a pénzre? A gyerekem taníttatására kell... , de miért fontos az? ... és így tovább)


Soha ne feledd: Mindig tudd, hogy mi a valódi ok, amiért csinálod az egészet!


Friss tartalmak
Kövess minket
bottom of page