top of page

"Na ez majd rendbe teszi a munkaerőpiacot..."

A munkatársak a legfőbb alkotóelemei egy cégnek? Érdemes törődni velük? Érdemes fejleszteni őket? Mindenesetre érdemes elgondolkodni a következő történet kapcsán.

Nem is olyan régen, alig fél éve beszélgettem egy nagy multinacionális cég ügyvezetőjével és szó szerint azt mondta nekem, hogy „Zsolt jöhetne már végre valami válság, mert az embereknek nagyon el van szállva az agya. Itt mindenki a well-beingről beszél, meg a munkahelyi jólétről, meg hogyan érezzék jól magukat az emberek a munkahelyükön, de nekem nagyon úgy tűnik, hogy az emberek sok pénzt akarnak, de dolgozni meg büdös.”


Meglepődtem a szavain hiszen alapvetően a cége jól teljesít és eredményes, viszont elmondta, hogy nagyon sok esetben azt tapasztaltja, hogy a munkatársai nem mind és nem egyformán hatékonyak és még néhányan húzóerőt képviselnek, sokan csak „utaznak a cégen.”


Idén felmértük a teljes munkatársi csapatot értékesítési és elkötelezettség szempontból. Ezt követően elindult a fejlesztés. Aztán „kitört” Magyarországon a járvány gazdasági hatása, bezárták az iskolákat és elkezdték elrendelni a home office-okat. Pár nap múlva megkérdeztem őt, hogy:

- „Na, hogy látod milyen a helyzet?”

Az első reakciója az volt, hogy:

- „Na ez most rendbe teszi a munkaerőpiacot.”


Kíváncsi vagyok ki-mit gondol, vajon igaza van?


Az elmúlt időszakban sok vezetőt és HR vezetőt kerestünk meg és felajánlottuk a segítségünket azzal kapcsolatban, hogy a munkatársaknak segítsenek feldolgozni azt a hatást, amit a kialakult helyzet okozott.


Tudjuk, hogy az egészségügyi dolgozók nehéz helyzetben vannak, de kereskedők, sofőrök, ügyfélszolgálatosok stb. Számukra sem egy leányálom most a munka. Rezilienssé válni és annak maradni ilyen helyzetben nem könnyű dolog.


Sokaknál nem történt igazi változás. Vannak, akiknek a gyerek otthoni taníttatása a gond, valakinek a lassú net... Viszont még ha nem is érezhető a mentális zaklatottság azonnal mindenkinél (bár jelezném, hogy a telefonos lelki segély vonalak soha nem látott mértékben izzanak), a válság az már érezhető. Sejteni lehet, hogy valami nagyon nem jó dolog közeledik. Az egyetlen kérdés, hogy ez milyen mértékű lesz. Több százezres munkanélküliségről beszélnek a médiában, így arra lehet következtetni, hogy bizony-bizony számolnak azzal, hogy sokan fogják elveszíteni a munkájukat.


Nekik is igyekszünk segíteni munkakeresési és önmotivációs webináriumainkon.


Ilyen körülmények között vajon hogyan érdemes a munkatársakkal törődni?

Vajon érdemes a munkatársakba pénzt fektetni?

Vajon érdemes törődni azzal, hogy a munkatársak mentális egészsége, stabilitása milyen?

Vajon amikor a gazdaság és a társadalom újra lendületbe jön, akkor milyen állapotban vannak/lesznek?

Vajon érdemes azzal foglalkozni, hogy tényleg ki tudják hozni önmagukból a maximumot az ÚJRAKEZDÉSKOR?


Szerintünk IGEN.


Ezért hoztuk létre az ÚJRAKEZDÉS Facebook csoportot és a www.ujrakezdes.com oldalt. (ez utóbbi még fejlesztés alatt áll és várjuk értékes javaslataitokat, hogy milyen témakörökben szolgáltassunk tartalmakat) Ezeken csatornákon alapvető ingyenes anyagokhoz lehet hozzájutni, amelyek segítségével törődhetünk magunkkal és a munkatársainkkal.


Szerintetek érdemes a munkatársakkal törődni?

És ha igen hogyan?


Írjátok meg kommentben itt vagy az újrakezdés FB oldalon.

Kommentare


Friss tartalmak
Kövess minket
bottom of page