top of page

Miért sikeresebbek a magyar munkavállalók/értékesítők külföldön?


Magyarországon amikor bemegyünk egy boltba, különösen, egy nagy áruházba, akkor az ott található értékesítők vagy mondjuk így eladó személyzet tagjai valljuk be nem túl motiváltak, nem túl lelkesen végzik a munkájukat.

A legérdekesebb tény, hogy ugyanezek az emberek viszont Nyugat-Európában, ugyanebben vagy netán még nehezebb munkakörben maradéktalanul helytállnak , lelkesen és boldogan dolgoznak. Miért van ez, erre kerestem a választ.

Az elmúlt napokban egy több napos munkám volt Nyugat-Európában , mint értékesítési és tárgyalástechnikai szaktanácsadó. Volt egy kis időm megfigyelni, hogy hogyan is működnek Ausztriában az értékesítők.

Egy színvonalas ruhaüzletben (RL) jártam ahol az eladók jól öltözöttek, udvariasak voltak, professzionális szinten kommunikáltak és értékesítettek. Egyszer csak csörgött a telefonom. Felvettem, és lefolytattam a beszélgetést magyarul. Az egyik eladó hölgy hirtelen megszólított magyarul így hamar beszélgetésbe elegyedtünk. Kiedrült, hogy magyar és évek óta inkább itt dolgozik, mint otthon.

Megkérdeztem tőle, hogy hogyan boldogul itt Ausztriában?

Mondta, hogy Magyarországon nem voltak olyan lehetőségei, mint itt. Azoknak, akinek a lehetőség kifejezés mellé most egy köteg euró lebeg a szeme előtt válaszul, csalódást kell okoznom.

Azt is elmondta, hogy számára rendkívűl fontos, hogy olyan munkaközegben dolgozzon amiben kellemesen és jól érzi magát. Természetesen többet is keres, de emellett kedvezőbbek a feltételek, jobb a munkakörülmény, a kollégák szimpatikusabbak és hát egy RL boltban még eladóként is jó dolgozni.

Azt követően rákérdeztem arra is , hogy sikeresebbnek érzi e magát itt, mint otthon?

A válasz az volt, hogy milyen érdekes pont ez a legfontosabb szempont, amiért Nyugat-Európában szeret dolgozni és esze ágában sincs hazatérni. Az érzés, hogy ő itt nap, mint nap eredményt ér el és értelme van a munkájának, elegendő indok erre. Nem arról van szó, hogy jobban értékelik a munkáját, hanem több sikerélménye van.

Hirtelen nem értettem, ez hogyan lehetséges. Ugyanaz az ember, ugyanabban a munkakörben hogyan érezheti magát jobban?!

Viszont pillanatok alatt elmagyarázta nekem, hogy ahhoz, hogy ebben a boltban ő eladó lehessen rengeteg képzésen kellett részt vennie, amelyek egytől-egyig arra szolgáltak, hogy Ő hogyan tud még profibb lenni.

Megkérdeztem tőle, hogy nem volt elege a rengeteg képzésből?

Elgondolkodott, majd meglepetésszerűen azt mondta, hogy milyen érdekes Magyarországon valóban elege volt minden képzésből, amin ott kellett részt vennie, de itt ez teljesen ez természetes. Azt hiszem ezen a ponton találtam meg a kulcsadatot, ami pedig a következő:

Magyarországon nem szívesen fogadjuk el azokat a szabályokat amik vannak. Ausztriában viszont az új szabályrendszer, miszerint be kell illeszkednie, meg kell tanulnia az ottani dolgokat, más nyelven kell beszélnie és mivel új országban van ezeket a szabályokat el kell fogadnia. Minden magyar munkavállalónál a legfontosabb szabály, hogy folyamatosan képezze magát, mivel minnél jobb akar lenni. Egy folyamatos megfelelési kényszer van, hogy bebizonyítsák, hogy ők is ugyanannyit érnek, mint az osztrákok. Sőt be akarják bizonyítani, hogy ők igen is itt helytállnak, ezért hajlandóak folyamatosan képezni magukat és alázattal állni a munkához.

Tehát a kulcs ahhoz, hogy jól érezzük magunkat egy cégben az, hogy sikeresek legyünk.

A kulcs ahhoz, hogy sikeresk legyünk, az ha elfogadjuk az adott cég szabályrendszerét és folyamatosan képezzük magunkat.

Tehát ahhoz, hogy jobb életünk legyen képeznünk kell magunkat, ennyire egyszerű.

Közhely ma már, hogy minden változik.. avagy egyetlen egy stabil dolog az életben a változás. De valóban változik a világ! 2017 van nem 1986 amikor még eladók dolgoztak az üzletekben. Mára kereskedők / értékesítők dolgoznak az üzletekben, szalonokban, a ruhaboltokban sorolhatnám és ezek az értékesítők sikerességének függvénye, hogy mennyire igényesek saját magukra és a saját tudásukra.

Ha bárki tippet szeretne kapni, hogy hogyan lehetne még sikeresebb és milyen képzést ajánlok neki kérem keressen meg. Ezt nem azzal a céllal teszem, hogy pénzt keressek, hanem mert küldetésem Magyarországon, hogy a kereskedelmi hálózatokat és a benne dolgozó embereket olyan színvonalra juttasam, amit megérdemelnek.

Cégek amelyekkel dolgozom folyamatosn keresnek kiváló értékesítőket, és szeretnék én lenni az az ember, aki csak is kizárólag kiváló értékesítőkkel állok kapcsolatban, akiknek mindig segítek abban, hogy jó (jól fizető) munkát találjanak.

Elhatároztam, hogy létrehozom a 300 SpartanSales Rep. csoportját, olyan értékesítőkből, akik fontosnak tartják az értékesítés minőségi fejlesztését továbbá szívesen segítenek kollégáiknak abban, hogy hogyan legyenek mégjobbak, magasabb rangra emelve ezáltal a magyarországi kereskedelmi kultúrát. Egy rossz hírem van ezzel kapcsolatban, hogy itt dolgozni kell. A jó hír, hogy ezeknek az embereknek, akik hajlandóak ezt vállalni az értékesítési stílusukat minőségi, akár művészi szintre fejlesztjük, emellett a csoport tagjai nem vetélytársak, hanem segítő, motiváló személyiségek. Közös cél, hogy magasabb rangra emeljük a magyarországi értékesítési kultúrát.

Szóval el lehet dönteni, hogy vegetálunk, mint a szobanövény az iroda sarkában- vagy fejlődünk és határ a csillagos ég. Én az utóbbiban tudok segíteni.

Várom minden cégvezető jelentkezését, aki ilyen mentalitású kollégát keres és várom azon értékesítőket is akik szívesen csatlakoznának ehhez az “elit” csapathoz.Friss tartalmak
Kövess minket
bottom of page